Hoe werkt APS?

Een behandeling vindt plaats door middel van het plakken van twee of vier elektrodes op het lichaam. De elektrodes worden zodanig aangebracht, dat het te behandelen gebied zich tussen de zwarte en rode elektrodes bevindt. Vervolgens gaat er een microstroom in de vorm van de actiepotentiaal lopen van het ene elektrodepaar naar het andere. Een behandeling met APS is een prettige, niet pijnlijke behandeling. Patiënten ervaren hooguit een lichte tinteling. In de praktijk zal meestal onder dit niveau behandeld worden en zal de patiënt niets voelen van de behandeling. Een behandeling kan bestaan uit verschillende behandelpatronen en duurt maximaal 32 minuten. De maximale tijdsduur van behandeling heeft te maken met het vrijmaken van afvalstoffen. APS therapie maakt op de behandelde plaats afvalstoffen vrij en deze zullen afgevoerd moeten worden. Deze afvalstoffen verlaten ons lichaam voornamelijk via de urine. Het drinken van ruim voldoende water is dan ook van groot belang. Als richtlijn geldt 1,5 tot 2 liter per dag.

 


Bij acute (sport)blessures wordt meestal ook de applicator ingezet, waarmee de pijnplek rechtstreeks behandeld kan worden.

 

APS in vergelijking met andere elektrotherapieŽn


APS wordt vaak verward en vergeleken met TENS

maar TENS, die veelal gebruikt wordt om een pijnprikkel slechts te onderdrukken, heeft geen enkel bewezen effect op herstel. TENS heeft zelfs een remmend effect op de bio-processen die juist van belang zijn voor herstel.

Overige verschillen tussen APS en TENS staan genoemd in de tabel die u hier als PDF [140 KB] kunt downloaden