Wat doet orthomoleculaire therapie?
Orthomoleculaire therapie richt zich op de bouwstoffen van het lichaam, op het versterken en herstellen van lichaamsfuncties, zoals ze behoren te werken. Als je lichaam niet meer in staat is zelf 'normaal' te functioneren doordat cellen hun rol niet meer voldoende invullen, is het belangrijk dit te corrigeren met de stoffen die het lichaam daarvoor nodig heeft.
Deze correctie kan op verschillende manieren plaatsvinden. De orthomoleculaire therapie probeert dit vooral met voeding, voedingssupplementen, natuurlijke stoffen en persoonlijke begeleiding te doen.
Orthomoleculaire geneeskunde is bruikbaar bij chronische aandoeningen als:
- vermoeidheid
- maag-, darmklachten
- gewrichtsklachten
- allergie en intolerantie
- migraine
- depressieve klachten
- concentratie- en slaapproblemen
- diabetes 2, overgewicht
- verminderde weerstand (chronische infecties als Candida, Pfeiffer)
- psychische aandoeningen (autisme, ADHD, depressie e.d)
Huisarts en specialist hebben bij al deze aandoeningen hun eigen aanpak (die u zeker niet moet overslaan!), maar ook hun beperkingen. Ermee leren leven, is bij chronische aandoeningen vaak de slotsom.
Bij genoemde aandoeningen kan de orthomoleculaire benadering een aanvullende, complementaire inbreng hebben, die kan variëren van verlichting tot genezing.
Voeding
In onze voeding zit vaak niet meer wat we individueel nodig hebben. Aanbevollen dagelijkse hoeveelheid is niet hetzelfde als optimale dagelijkse hoeveelheid. Dat heeft te maken met onze keuzes, de bereidingswijze, en met de producten zelf die door de teeltmethoden van vandaag onvoldoende essentiële nutriënten bevatten. Gevolg hiervan is een te kort aan bouwstoffen en het ontwikkelen van allerlei klachten. Daarom is gezond eten een belangrijk aandachtspunt.
Voedingsbestanddelen
Als de gezondheid van ons lichaam achteruit gaat door een bepaalde ziekte, is het belangrijk op te sporen welke biochemische processen hierbij betrokken zijn. Met onze huidige kennis van wetenschappelijk onderzoek kunnen we uitzoeken of er voedingsstoffen zijn die zinvol zijn bij het beïnvloeden van bepaalde ziekten. Vaak kunnen we met deze kennis specifieke voedingsbestanddelen inzetten die tot verbetering of herstel kunnen leiden, indien nodig aangevuld met de juiste voedingssupplementen.